W sezonie 2020/2021 ptasia grypa zebrała ogromne żniwo. W Polsce wystąpiło 339 ognisk, w których ubito ponad 14 milionów paków. Trwała bardzo długo, bo ostatnie ognisko stwierdzono w sierpniu i szybko wróciła – pierwsze ognisko tej jesieni wystąpiło 2 listopada. Pod koniec roku (30 grudnia 2021) potwierdzone zostały także dwa ogniska na Dolnym Śląsku. To groźny także dla ludzi podtyp wirusa H5N1.
Trwający sezon 2021/2022 nie zapowiada się lepiej niż poprzedni. Do końca 2021 roku potwierdzono 62 ogniska, w których utrzymywane było 2 434 267 ptaków. Najgorsza jest sytuacja w województwie wielkopolskim, gdzie potwierdzono już 31 ognisk, w których utrzymywane było 1 676 394 sztuk drobiu.
Dwa ogniska
Pierwsze ognisko grypy ptaków na Dolnym Śląsku potwierdzono w chowie przyzagrodowym w miejscowości Koruszka w powiecie milickim, w którym przebywało 50 sztuk różnych gatunków drobiu. Drugie dotyczy dużej hodowli w Szczepanowie w powiecie średzkim, w której łącznie utrzymywano 19 676 indyków rzeźnych. Wyznaczono obszary zapowietrzony i zagrożony.
W celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków w polskich hodowlach przypominamy o konieczności przestrzegania zasad bioasekuracji. Więcej informacji na ten temat można znaleźć na naszej stronie internetowej www.dodr.pl w zakładce Zjadliwa grypa ptaków.
Typ zakaźny dla człowieka
Wszystkie ogniska w trwającym sezonie 2021/22 dotyczą podtypu H5N1, chociaż ptaki atakował do tej pory głównie podtyp H5N8. Podtyp H5N1 może być zakaźny dla człowieka, a przebieg grypy ptaków u człowieka jest dużo cięższy niż w przypadku zwykłej grypy. Wprawdzie liczba zakażeń u ludzi nie była wysoka, ale występujące wcześniej zakażenia tym podtypem wskazywały na około 60% śmiertelność wśród osób zakażonych. Dlatego wskazana jest duża ostrożność, przy kontakcie z ptakami i ich odchodami, w szczególności należy:
- unikać kontaktu z ptasimi odchodami (np. podczas mycia zabrudzonych nimi samochodów, okien – używać jednorazowych rękawiczek),
- jeżeli nie jest to konieczne unikać bezpośredniego kontaktu z ptakami (zwłaszcza z padłymi sztukami) – nie dotykać, a jeśli to konieczne używać rękawiczek jednorazowych, bo zarazić się można także poprzez kontakt z piórami, pierzem lub puchem,
- jaja i surowe mięso przechowywać osobno, nie pozwalając by weszły w kontakt z innymi produktami spożywczymi, szczególnie takimi, które spożywa się na surowo,
- nie spożywać potraw z surowych jaj (np. kogel-mogel),
- po przygotowywaniu potraw z jaj i mięsa drobiowego dokładnie umyć z użyciem detergentu ręce oraz wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym drobiem (noże, deski do krojenia, itd).
Spożywanie mięsa i jaj po obróbce termicznej jest w całkowicie bezpieczne, bo wirus szybko ginie pod wpływem temperatury powyżej 50⁰C.
dr inż. Amelia Prorok DODR, PZDR Trzebnica